Panoraamaa käsivaralta

Uutta kuvaa ei ole nyt tarjolla, joten laitetaan vanha. Varmaan joku on tämän nähnytkin.

Valaita museossa

Kuvattu 2007 Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa. Panoraama on koottu neljästä kuvasta Hugin-ohjelmalla. Kuvat otettu Ixus 400 pokkarilla. Etualalla luonnollisen kokoinen sinivalas. Se on muuten ISO!

Toisessa viestissä tuli esille ”nodal point” panoraamaa kuvatessa. Se on tosiaankin piste jonka ympäri kameraa tulisi pyörittää kuvia ottaessa. Jos käytössä on oikea panoraamajalusta niin siinä kamera pyörii juuri tuon pisteen ympäri. Monissa optiikoissa ”nodal point” on suurinpiirtein etulinssin kohdalla, tai sitten muutaman sentin etulinssin edessä. Vrt. tavallinen jalusta joka pyörii kameran jalustakierteen kohdalta.

Käsivaralta, ja tavallisellakin jalustalla, onnistuu välttämään vääristymät siten että ei asettele kuvan etualalle oikeastaan mitään. Jos lähin kohde on vaikkapa yli viiden metrin päässä kamerasta niin onnistuminen on varmempaa (riippuu tietysti optiikasta). Toki laajakulmaisissa kuvissa olisi hyvä olla vanhan säännön mukaan sekä etuala että tausta, mutta tässä on tehtävä valintoja.

Jos etualalta haluaa saada jotain tärkeää mukaan, niin sitten yritää sommitella niin että kohde osuu keskelle yksittäistä kuvaa. Mikäli tuo kohde sattuu kuvien ”sauman” kohdalle niin silloin todennäköisesti vääristymä näkyy lopullisessa kuvassa jonkinlaisena pykälänä. Jos ylläolevassa kuvassa olisi ottanut mukaan kaiteen, jonka takaa kuvat otin, näkyisi niitä pykäliä siinä ihan varmasti.

Järkkärin hankinnan jälkeen panoraamoja ei ole juuri tullut otettua. Ixus-aikaan enemmänkin kun tarpeeksi leveää kuvaa ei muuten saanut. Ylläoleva, ja pari muuta löytyy osoitteesta : http://www.flickr.com/photos/jarkko-t/sets kohdasta Panoramic. Kaikki tuolla olevat panoraamat on kuvattu Ixuksella käsivaralta.

2 vastausta artikkeliin ”Panoraamaa käsivaralta

  1. TeroP

    Kiitokset näistä vinkeistä. Aina sitä oppii uutta, jopa tälläisestä kuin jokin ihmeen nodal point! Ja millaisissa tilanteissa siitä voisi olla apua. Mutta hyvä tietää ja etenkin se, että ilman sitäkin pärjää panoraamoja kuvatessa.

    Kuvanlaatu on huippu! Taidankin itse siirtyä Ixus kuvaajaksi jo ylläolevan kuvan perusteella. Kuka ostaa halvalla vähän kuvatun nikonin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *