Nallet näytille!

Martinselkosessa käytiin jälleen, nyt isommalla porukalla. Minä puuhailin koordinaattorina ryhmälle, jossa oli osaporukoita Espoosta, Vantaalta ja Keravalta sekä tietysti Savosta (meitä oli kuusi). 2.-3.7. oli tätä ryhmää kojuissa kahdeksantoista kuvaajaa, 3.-4.7. seitsemäntoista. Omalta (sekä kojukaverini Hannulan Pasin) kohdalta arvioisin, että karhuja tuli nähtyä kolmisenkymmentä yksilöä.

Ennen juhannusta muutamalla oli vielä kiimanrippeitä jäljellä, mutta nyt kaikki keskittyivät olennaiseen, tankkaamiseen talvea varten. Kun metsä ei vielä tarjoa marjoja, niin kiima-ajan jälkeinen nälkä kurnii, ja kuhina kojuilla oli melkoista. Tämän kesän kuvaukseen piristystä toivat kolmen emon tuoreet pentueet. Kahdella oli kaksi pentua ja yhdellä peräti neljä, mikä lienee eniten, mitä Suomessa on tavattu. Nuo pennut ne kyllä todellisia nalleja ovat! Vaan ei ole ihan huoletonta pikkunallukoiden lapsuus. Sen neljän pentueen pienin kun joutui uroksen kouraisemaksi. Emo piilotteli sitä pari päivää, ja luultiin jo sen menehtyneen, mutta lähdettyämme emo oli sen tuonut taas mukanaan syömään. Toinen emo puolestaan liikkasi pahoin toista etujalkaansa, kun oli joutunut rajuun puolustustilanteeseen pentunsa puolesta.

Ensimmäisessä kuvassa vasemmalla on kolme vuotta sitten seutukunnan kuninkuuden menettänyt (hallittuaan pitkälti yli kymmenen vuotta), yli 30 vuotta vanha Bodari, joka vieläkään ei suostu ihan hevillä ruokapaikalta väistämään. Tämä karhu lienee monen luontokirjan kuvituksessa mukana! Seuraavassa kuvassa on sitten Nousukas, nykyinen valtias. Sen asema ei ole kuitenkaan kiistaton, sillä säkäkorkeudeltaan kaikkein suurin uros, Silmäpuoli, on useampaan otteeseen haastanut Nousukkaan. Ennen juhannusta Silmäpuoli sai kuvissa näkyvän päävamman muistutukseksi nykyisestä arvojärjestyksestä. Mekin saimme todistaa uutta yhteenottoa, joka tarjosikin muutaman kymmenen metrin päästä kuultuna hurjan äänielämyksen, kun nuo kaksi urosta karjuivat mahtiaan toisilleen. Tällä kertaa äänimittelö riitti ja uusia vammoja ei tullut. Harmi vain, että tämä tapahtui puuston suojassa, kameroiden ulottumattomissa. Kuvaamani pennut ovat Maijan neljän pesueesta, mutta tuolloin juuri sitä pienintä ei Maija kuljettanut mukanaan. Haukkoja ja kotkiakin siellä nähtiin, harmittavan kaukana tosin olivat kuvata!

Ensi kesäksi muuten varasin kaksikymmentä paikkaa viikon 26 lopuksi kahdelle vuorokaudelle, pe-la ja la-su (1.-2.7. ja 2.7.-3.7.). Neljäsosa paikoista on jo nyt varattu. Jos kiinnostaa lähteä mukaan, niin ottakaapa yhteyttä ja tehkää varaus hyvissä ajoin (tässä porukassa mukana ollen saa 10% alennuksen koju- ja majoitushinnoista)!

Vanha jaksaa uhotaNykyinen kunkkuHaastajaPikkunalle emon turvissaNalle kalliollaPyllistysKarhukoplakoKyhnytyttää!Varovaisesti!Minun paikkani!Puun takaa!Psst, hyvää on!Mikä siellä rasahtiKorimetka!