Varmuuskopiot

Tämä lienee kaikille ainakin periaatteen tasolla selvää, mutta onko käytännössä tullut toimittua sen mukaan? Eli onko kuvista olemassa varmuuskopiot?

Minä tulin leikkineeksi tietokonenörttiä huonolla menestyksellä (huonolla hetkellä) ja näyttäisi siltä, että menetin aika suuren joukon kuvia. Mukana tietenkin juuri se kuva (sekä alkuperäisverio että käsitelty täysikokoinen versio), josta eniten pidän kaikista ikinä ottamistani kuvista. Älkää te antako saman tapahtua…:(

Hanna

4 vastausta artikkeliin ”Varmuuskopiot

 1. Tapsa

  Niinpä niin….on tuo minullekin käynyt. Porukassa lienee niitä jotka osaavat koneelta hakea kadonneita tiedostoja ihan uskomattomallla menestyksellä. Itse käytän kadottamiksi luulemieni tidostojen etsintään windowsin etsi-toimintoa. Esim kuvien hakuun etsi: *.jpg tms., jonnekin piiloutuneita tiedostoja löytyy aika hyvin.

  Varmistan tietoni seuraavalla tavalla:
  – Tallennan ”raakakuvat” sellaisenaan koneen kiintolevylle tiedostoon jonka kooksi olen määritellyt n. 600MB. Kun tiedosto on täynnä kopioin kuvat CD:lle. Varmistettuani että kuvat ovat varmasti cd:llä tyhjennän tuon väliaseman.
  – Kopioin nuo edelliset kuvat myös ulkoiselle kovalevylle eri kansioihin aiheen mukaan.

  Ja sitten varmaankin pitäisi kopioida nuo cd:t ja laittaa toiset kopiot pimeään, ilmattomaan ja viileään paikkaan…sitä en ole tehnyt.

  Tapsa

 2. MjP

  Muutaman levyrikon jälkeen olen tullut seuraavanlaiseen päätelmään:

  a) Kiintolevyt menevät rikki kun aikaa kuluu.
  b) CD/DVD levyt hajoavat ajan saatossa. (parin vuoden päästä alkaa virheitä levyihin ilmentyä).

  Nyt backup strategiani on seuraavanlainen. Kaikki kuvat automaattisesti backup ohjelmalla ulkoiselle kiintolevylle. Ohjelma jota käytän on SyncBackSE ja se maksaa muutaman kympin. Hintansa väärti ja toimii hyvin (olen testannut myös muitakin ohjelmia, mutta tuo on paras hintaluokassaan).

  Varsinainen backup tapahtuu kuitenkin verkkopalveluihin. Eli käytän kahta erillistä verkkovarmuuskopioratkaisua siltä varalta, jos toinen firma lopettaa palvelun tms. Kaikki kuvat (raw, jpeg ja psd) menevät mozy:n (www.mozy.com) palveluun joka maksaa 4,95$ / kuukausi riippumatta data määrästä. Toinen paikka johon tallennan on Amazon.com S3 palvelun euroopan datacenteriin (valmiit jpegit ja raw:t). Amazonin hinta muodostuu siirrosta ja tilasta. Gigatavun säilytys maksaa jonkun 15 senttiä kuussa. Joten 100gigaa maksaa ~15e/kk. Amazonin s3:sta on helppo käyttää jungledisk ohjelman avulla (www.jungledisk.com 20e) (automaatti backupit jne), tai ilmaisella firefoxin laajennuksella nimeltä S3FOX.

  Eli näin tehtynä kuvat on kolmassa eri paikassa normaalin kuvakansion lisäksi. Minulla backuppien hinnaksi (~500gigaa kaikki/100gigaa raw+jpeg) tulee noin parikymppiä kuukaudessa. Tällä rahalla voisi tietty ostaa ulkoisia kiintolevyjä kaksi kappaletta, mutta niiden varaan ei kannata paljoa laskea. Tuossa juuri poksahti minulta yksi 500gigan NAS asema, joten ne hajoavat ikävästi. Jos haluaa kunnollisen oman backup järjestelmän niin sitten hintaa tulee 700-1000e (vähintään neljän levyn RAID) ja tämänkin jälkeen joutuu vielä offsite backupit miettimään kuntoon (pankin tallelokero on hyvä ja halpa ratkaisu parilla ulkoisella kiintolevyllä).

  Toivottavasti näistä pohdinnoista on hyötyä myös muille.

 3. Hanna

  Paniikki ohi ja vahingot korjattu…:) Nörtteily oikealla hetkellä (ts. mielentilalla) tuotti tulosta. Mutta sen verran säikähdin, että nyt oikeasti otan niitä varmuuskopioita tavalla tai toisella enkä vain aio. Kiitos Tapsalle ja Mikolle vinkeistä!

 4. HeikkiP

  Hyvä, että Hannan kuvat pelastuivat.
  Itse teen suunnillen Tapsan tyylillä eli kuvat ovat aina vähintään kahdessa eri paikassa. Siis muistikortin tyhjennän vasta sitten kun kuvat ovat kovalevyllä ja CD:llä. Lisäksi työnnän ne myös ulkoiselle kovalevylle.
  -hp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *